Českou republiku známe od Karlovarského kraje přes Šumavu – až po Jižní Čechy – „jako své žabky“. V západočeském lázeňském trojúhelníku jsem se narodila a strávila zde své dětství i mládí (to zní divně – mladá jsem přeci stále) a moc ráda se tam pravidelně vracím. Na Šumavě má rodina mého dovolenkáře malý rodinný statek, tam se zase narodil Kája a i tyhle krásy Čech navštěvujeme pravidelně rádi. Jezdíme tam traktorem, kombajnem, sečeme louky a vozíme si čerstvá vajíčka a mléko – pochopte, že vegan ze mě prostě nebude – vystačím si jako bezlepkářka. No a v Jižních Čechách u Budějc, kde jsme se s Kájou poznali na vysoké škole, jsme si vybudovali malé útočiště se zahrádkou pro naše návraty z cest. Zastávám názoru, že léto by se mělo trávit u nás doma a užívat si tak krásného letního počasí, které by zde v těchto měsících mělo panovat. Letos to léto sice není tak oslnivě slunečné jako to loňské, ale i tak jsme si řekli, že alespoň srpen si dopřejeme poznáním nových míst, která jsme doteď ještě neokusili.
Do oka mi padla nabídka na gurmánský víkendový pobyt v Hotelu Avanti 4* v Brně s možností dopřát si návštěvu soukromého wellness centra a při hezkém počasí i s výletem parníkem po Brněnské přehradě. Jsem ostuda, v Brně jsem doteď byla vždy jen na pár hodin, nebo jsme zde pouze projižděli, či někoho vyzvedávali. Na Moravu se přeci jezdí „jen do sklípků“. Rozhodli jsme se tedy tento můj předsudek vyvrátit a naplánovali si první srpnový víkend právě v Brně. Hotel Avanti 4* se ukázal od prvního momentu jako skvělou volbou. Hotel stojí na kraji města, a tak odpadla nutnost kličkovat autem v centru Brna a zároveň jsme měli i doslova za rohem Brněnskou přehradu, kam jsme se v sobotu vypravili na výlet parníkem. Nebudu však předbíhat, o tom až za pár řádků.
V pátek jsme do Brna dorazili po práci akorát na večeři. Vlastně nám to ani nevadilo. Celý den pršelo, a tak jsme byli smíření i s tím, že pokud bude deštivé počasí panovat celý víkend, strávíme ho v elegantním wellness centru hotelu, na které jsem se již z fotek stránek hotelu těšila a pojedeme alespoň poznat nějakou tu brněnskou kulturu do centra. Po milém přivítání na recepci jsme natěšeni vyjeli do pátého patra, kde na nás čekal jeden z designových pokojů. Doma si ráda vše ladím do zelené barvy, a tak pokoj s nádechem zelené a žluté mi padnul do vkusu. Po pár hodinách cesty z Budějc s posledním úsekem na D1 nám vyhládlo. Hotel Avanti má přes léto speciální nabídků steaků, bylo tedy již dopředu jasné, na čem si dnes večer pochutnáme.
Na večeři jsme byli v restauraci prvními hosty. Steaky byly jasné. Můj dovolenkář zvolil pro první večer hovězí steak na zelených fazolkách a já ochutnala steak z lososa s ananasovým chutney – to bylo mimochodem vynikající. Nesmím ale opomenout ani chutné předkrmy. Carpacio z červené řepy s kozím sýrem, který mají dovezený až z Holandska, byl skvělou volbou. Maso na hovězí steaky pochází z Irska a popravdě jsme je z této krajiny jedli poprvé a na druhý večer se kuchaři povedl steak připravit na mexických fazolkách tak, že o tomto gurmánském zážitku vyprávíme již celý týden. Takže pokud stále nevíte, kam se do konce léta vydat po Čechách na pár nocí s gurmánským požitkem, tento tip je zaručenou volbou.
V sobotu ráno nás probudilo s milým překvapením sluníčko. Plán B, strávit den relaxačně, se tedy nekonal a my se hned po snídani vydali směr Brněnská přehrada. Vybaveni jízdním řádem místního parníku od milého recepčního. Zaparkovat se dá bezplatně přímo až v přístavu, pokud dorazíte v dopoledních hodinách. Jinak je nedaleko parkoviště placené. Na lístky na parník byla docela fronta a loď měla již odjíždět. Nastupujeme tedy přímo a zpáteční jízdenku si kupujeme až na palubě. Jezdí se tu doslova přesně na minuty. Podle počtu našich spolucestujících je vidět, že plavba je oblíbenou brněnskou atrakcí. Není se však čemu divit, když se nám po pátečním propršeném dni sobota s počasím umoudřila.
Parník vyjíždí přibližně každou hodinu z přístavu Bystrc a celkem má na své cestě 10 zastávek (některé lodě jedou pouze kratší trasu – plánujte pomocí jízdních řádů). Naší konečnou zastávkou byl hrad Veveří. Když projíždíte přehradou již od zastávky Osada a Rokle, máte pocit, že jste se ocitli daleko od ruchu velkoměsta, v krásné smaragdové přírodě. Najednou se před vámi rozprostře most a nad ním, na skalách, hrad Veveří. Prozatím zde není bezbariérový přístup, na kterém se prý pracuje, takže s kočkárky se připravte na to, že je budete muset pár desítek schodů vynosit. Procházkou to k hradu budete mít přibližně půl hodiny. Do areálu hradu se platí symbolické vstupné 40Kč a pak si můžete vybrat, zda budete chtít i na prohlídkovou trasu. Příjemné je ale stravit zde za pěkného počasí i jen piknik v areálu. Dobré je si spočítat, kolik vám cesta na hrad trvala času, abyste se stihli vrátit k lodi na zpáteční cestu. Někteří však volí i variantu, že jdou část cesty pěšky kolem břehu přehrady a nastoupí až na nějaké z dalších zastávek směrem zpět k přístavu Bystrc. Když se vracíme zpět okolo třetí odpoledne, jsou již pláže, především u Kozí horky, plné turistů. Stejně tak již byl zástup čekajících na naše místo na parkovišti.
Vracíme se zpět do hotelu a potvrzujeme si na recepci rezervaci wellness centra jen pro nás dva, a to ještě před večeří. Na pokoji se převlíkáme do připravených županů. Čekám, kdy se mi v některém hotelu dostane menší velikosti než L/ XL. Sjíždíme výtahem přímo do -1. patra, kde na nás již čeká naše soukromá romantická relaxace. Wellness je dostatečně velké pro max. 4-6 lidí, ale ve dvou představuje dokonalý luxus. Dáváme přednost sauně před párou a většinu času si užíváme vlastní vířivky. Pokud se do hotelu Avanti Brno vydáte až na podzim, je dosti pravděpodobné, že bude otevřená i nová wellness a fitness zóna přímo na střeše hotelu. Již nyní je tam připravená velká sauna s proskleným výhledem do okolí a k zahájení provozu chybí jen venkovní vířivka a pár úprav.
Odhlášení z hotelu je do 11 hodin dopoledne, a proto si užíváme delšího přispání. Snídaně jsou podávané bufetově a jsme mile překvapeni, že i po 9. ranní je stále všeho dostatek. Osobně oceňuji především doplňování čerstvého ovoce a bezlepkový chléb. Pokud držíte také bezlepkovou dietu, určitě nezapomeňte při rezervaci hotelu vaši dietu nahlásit. U večeře mi slečna přinesla druhý jídelní lístek, kde byly uvedeny veškeré alergeny a já si tak mohla vybrat jídlo přesně tak, aby vyhovovalo mým potřebám bez lepku.
Na pobytové balíčky v hotelu Avanti s největší pravděpodobností nenarazíte na žádném ze slevových webů. Rezervaci doporučuji přímo přes jejich stránky, kde nabízí jednak garanci nejnižší ceny a zároveň i několik svých zvýhodněných tématických pobytů – můj tip je Balíček Romantic.
Krásný víkend
Vaše dovolenkářka