Cestujeme bez lepku: 5 tipů na bezlepkové svačiny na cesty

Berete jako samozřejmost, že si na cestu koupíte čerstvé pečivo a něco k tomu, nebo si stejně tak snadno zastavíte kdekoliv v restauraci či u stánku s rychlým občerstvením? V momentě, kdy však musíte vy nebo někdo z vašich blízkých dodržovat některou z přísných zdravotních diet, začnete nad jídlem více přemýšlet a i svačiny či stravování na cestách budete řešit s předstihem. Alespoň v počátku, než si zvyknete, co můžete, či nesmíte sníst. Osobně jsme v rodině tři celiaci, kterým na to lékaři přišli před cca deseti lety a stejnou dobu jsme i s mým dovolenkářem permanentně na cestách, při kterých sleduji zároveň i tipy pro nás bezlepkáře.

Bezlepková svačina na cesty od Celita.cz

Poslední měsíc jsem měla možnost seznámit se blíže s bezlepkovými výrobky z e-shopu Celita, z nichž si i spoustu můžete sbalit s sebou na cesty. Já z nich vybrala ty, které mě nejvíc nadchly a připravila jsem vám pár inspirací, které se hodí (nejen) pro mé milé bezlepkáře.

1. Bezlepkové tyčinky

Tyčinky všech různých chutí a provedení jsou mou stálicí číslo jedna, co se rychlé svačiny na cestách týče. Prakticky neopustím domov bez toho, aniž bych neměla v kabelce či v batohu nějakou tu rychlou energii s sebou. Chutnají mi nejvíc oříškové s medem, ale nepohrdnu ani ovocnými a čokoládovými. Od Celita.cz jsem si oblíbila klasickou kokosku Bongo. Je k dostání i v několika dalších příchutích, ale za mě nejlepší je stejně klasika. Aktuálně získáte ke koupi 10 tyčinek Bongo i box na cesty a slevu 15% na další nákup (platí do vyprodání limitované edice).

Bezlepkové kokosové tyčinky Bongo od Celita.cz

2.  Grissini bez lepku

Slané tyčinky, které jsou známé především z Itálie, kde se podávají jako předkrm s různými pomázánkami nebo jen tak, při čekání na jídlo. Stejně tak, jako je Mexiko pověstné svými nachos s guacamole, máte v Itálii k dispozici na stolech v restauracích grissini. V e-shopu Celita si můžete vybrat mezi dvěma druhy grissini. Osobně na ně nedám dopustit především při cestách do Rakouska či Itálie. Jsou ideálním bezlepkovým „pečivem“ na cestu, kdy potřebujete něco zakousnout k sušené šunce či sýru.

Bezlepkové Grissini Celita

3.  Bezlepková Granola

Nejsem příznivcem klasických ovesných kaší. Mám raději křupavé cornflakes a granolu zapečenou s medem či čokoládou. Od Celity jsem měla možnost ochutnat borůvkovou variantu tohoto křupavého pečeného müsli a příznám se, že tak třetinu pytle jsem vyzobala jen tak na chuť. Takže pokud hledáte nějakou rychlou snídani či svačinu, granola se hodí nejen na sypání do jogurtu, ale i samostatně na zdravé zobání.

Bezlepková Granola od Celita.cz

4. Bezlepkové chlebánky

Co si budeme povídat, nejlepší svačiny jsou nakonec stejně ty, které si sami upečeme. Osobně se pouštím většinou do pečení sladkých koláčů a dortů než do slaného pečiva, ale když jsem zahlédla bezlepkovou směs na cereální pečivo v e-shopu Celita, neodolala jsem a výsledek byl více než povedený. Navíc, když srovnám ceny bezlepkových směsí Celita s jinými bezlepkovými značkami, určitě jsem nepekla z tohoto e-shopu naposled.

Bezlepkové chlebánky upečené z cereální směsi od Celita.cz

Chlebánky jsem pekla jako houskové bochánky. Uvnitř byly krásně nadýchané s křupavou chlebovou kůrkou zvenku. Po rozříznutí stačí namazat a ozdobit dle chutě jako normální housky a vydatná svačina na cesty je hotová. Já už to sice po těch deseti letech přísného dodržování bezlepkové diety nepoznám, ale můj dovolenkář prohlásil, že by nepoznal rozdíl mezi klasickým pečivem. Recept je na zadní straně obalu směsi a ten můj upravený bude brzy i na mé bezlepkářce.

5. Bezlepkové palačinky

Kdo mě již nějaký ten pátek sleduje, ví, že miluji palačinky. Především pak na našich dovolenkářských cestách tvoří důležitou součást našeho každodenního stravování. Palačinky mám tak zažité, že jsem schopná je péct kdekoliv a téměř z čehokoliv bezlepkového, co je jen trochu podobné mouce. Na cestách je peču nejčastěji z kukuřičné či rýžové mouky, doma si však tu správnou mouku přeci jen vybírám. Z bezlepkových směsí od Celita u mě obstála na pečení palačinek směs na korpusy a rolády. Těsto je o něco vláčnější než při použití univerzální mouky, která se spíš hodí do bramborových knedlíků a pod. Ideální je tahle směs i na pečení waflí.

Bezlepkové směsi Celita

A pokud někam vyrážíte na výlet či dovolenou, palačinky jsou vděčnou svačinou i studené, namazané třeba Nutelou či nějakou oblíbenou marmeládou, stočené do ruliček v misce..

Tak dobrou chuť a krásné cestování

Vaše dovolenkářka, bezlepkářka


Veškeré zmíněné produkty nakoupíte online v e-shopu Celita.cz 


 

Pokud čtete mé stránky, souhlasíte, že jste se seznámili s podmínky jejich použití a souhlasíte s využitím souborů cookie Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close