Slovinská kuchyně: 3 tradiční recepty, jak si doma upéct vlastní chleba

Slovinsko je zemí mnoha chutí. Ať už jde o přírodu, lázně, či kulturu, rozmanitost této pohádkové země je cítit na každém kroku. Dnes se nebudu věnovat přírodním krásám Slovinska, ale místo toho vás zavedu do slovinské kuchyně, ze které na vás čekají hned 3 tipy na tradiční recepty pro slovinský chléb. Ne nadarmo je chléb jedním ze symbolů pohostinnosti i ve Slovinsku. Slovinsko je zemí, kde najdeme nespočet druhů chlebů i díky tomu, že si každá rodina předává své vlastní recepty z generace na generaci. Následující recepty jsem obdržela od našich přátel pro zpříjemnění letošního jara, kdy se do Slovinska nemůžeme vypravit osobně a rozhodla jsem se neponechat si je jen pro sebe.

Další články o Slovinsku si přečtěte zde:

1. Chléb Posmodula z BLEDU 

Recept na chléb Posmodula od Turistické asociace Bled

Těsto: Pšeničná mouka, vlažná voda, droždí, cukr, sůl (na 1 kg mouky je 1 kostka droždí)

Poleva: Bohinjské pomazánkové sádlo (to z Bohinje obsahuje i malé kousky sušené pancetty) nebo nasekaný česnek v olivovém oleji a nastrouhaný sýr

Příprava: Z výše uvedených surovin zadělejte těsto, které nechte kynout v teplé místnosti alespoň půl hodiny. Poté rozdělte těsto a vytvarujte chleby `Posmodula` vážící asi 180- 200 gramů a opět je nechte další půl hodinu odpočinout. Poté je potřete polevou – pomazánkou dejte péct do vyhřáté trouby na cca 200°, dokud nebudou kraje tmavnout a chléb nebude mít vzhled jako Posmodula z fotografie.

Slovinská kuchyně – chléb Posmodula z Bledu / Turistická asociace Bled


2. ŠPACAPAN RESTAURACE – šéfkuchař Ago Špacapan – Kysané těsto na chleba

Ago a jeho matka provozují restauraci Špacapan v malebné slovinské vesničce Komen, v regionu Karst. Z místních ingrediencí, bylinek, zeleniny a ovoce, které pěstují sami na své zahradě připravují hostům jejich restaurace tradiční pokrmy.

Agův recept na kváskový chléb:

Na začátek je dobré naučit se správně přikrmovat kvásek. Kvásek se pokuste získat od šikovných pekařů v okolí. Ke krmení používejte pokud možno co nejkvalitnější, nejlépe ekologicky zpracovanou, mouku.

Na přípravu vlastního kvásku budete potřebovat: 10 gr. kvalitního kvásku pro základ, 20 gr. vody, 30 gr. mouky.

Aby byl kvásek aktivní, krmte ho po 3 dny vždy ráno a večer. Všechny ingredience vložte do sklenice, zamíchejte je a nechte je odpočívat při pokojové teplotě až do večera. Večer si vezměte 50 gr., takže zbyde 10 gr., které znovu nakrmíte 20 gr. vody a 30 gr. kvalitní mouky. Stejný postup se opakuje po tyto 3 dny. Tu část, kterou vždy odebíráte, vložte do lednice a můžete je použít pro některý z dalších receptů.

Kvásek pro náš recept na chleba: 25 gr. našeho kvásku, 125 gr. vody, 125 gr. mouky

Postup: Kvásek, mouku a vodu smícháme v misce, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme kynout při pokojové teplotě, dokud neuvidíme na vrchu bubliny. Tím začíná kvásek stoupat. Jakmile se zvětší o 100 %, je připraven k použití. Tento proces může trvat klidně i přes noc, minimálně pak 3 hodiny.

ŠPACAPAN RESTAURANT, Ago Špacapan: tradiční kváskový chléb z vesnice Komen v Karstu

Těsto na chleba: 200 gr. připraveného kvásku, 866 gr. mouky, 500 gr. vody, 24 gr. soli.

Postup zadělaní těsta na chleba: Do mísy či mixéru vložíme vodu, kvásek, promícháme a přidáváme mouku. Těsto hněte 10 minut, poté do nej přidejte sůl a pokračujte dalších 5 min. v hnětení. Takto připravené těsto položíme na pomoučněný pult, přikryjeme průhlednou fólií a každou půl hodiny ho jemně prohněteme. Napočtvrté, když uvidíte, že se těsto začíná zvedat, rozdělíme ho na 500gr. díly.

Zakryjeme je hadříkem a necháme odpočinout na cca půl hodiny. Použijeme připravenou formu na chleba, kterou vysypeme hrubou moukou. Jemně vytvarujeme těsto do bochánků, či do tvaru, který se nám líbí a vložíme je do takto připravených forem (košíků). Zakryjeme je průhlednou fólií a necháme je vychladnout v lednici. Takhle můžeme nechat připravené těsto i 12 hodin. Před pečením ponecháme košíky s těstem cca 1 hodinu při pokojové teplotě.

ŠPACAPAN RESTAURANT, Ago Špacapan: tradiční kváskový chléb z vesnice Komen v Karstu

ŠPACAPAN RESTAURANT, Ago Špacapan: tradiční kváskový chléb z vesnice Komen v Karstu

Pečení: Troubu zahřejeme na nejvyšší teplotu a vložíme do spodního patra hrnec plný vody. Na pekáč nad vložíme tvarovaná těsta, na které můžeme nožem či žiletkou vytvořit naše ornamenty. Pečeme 20 minut. Poté vyndáme hrnec a pokračujeme v pečení dalších 15 min. při teplotě 220°. Jakmile chléb vyndáme z trouby, položíme ho ideálně na železnou mřížku, aby vychladl. Pokud máte rádi měkkou kůrku, zakryjte chléb utěrkou. Pokud dáváte přednost krásně křupavému chlebu, nechte ho odkrytý.

ŠPACAPAN RESTAURANT: Ago Špacapan a jeho rodinná restaurace


3. Farmářka Karolina Črešnar ze Zreče a její recept na ovocný chléb

Karolina se svým manželem provozuje farmu o rozlože 21 hektarů ve slovinském Zreči. Společně zde mimojiné chovají i ovce, prasata, kuřata a provozují lom Pohorje. Kromě staraní se o farmu ráda sdílí své znalosti a dovednosti v pečení chlebů v různých dílnách v okolí, kde se učí péct chleba dle tradičních receptů a postupů deti i dospělí. Karolina je zároveň aktivní členkou Společnosti zemědělských žen „Zarja“, kde byla i po mnoho let prezidentkou a aby toho nebylo na jejím životopise málo, účastnila se i slovinské reality show „Farma – nový začátek“. Dost ale ke Karolině a pusťme se do pečení. Na tento ovocný chléb se osobně těším, až si ho převedu do své bezlepkové varianty.

 

Na přípravu ovocného chleba budeme potřebovat: 500 gr. mouky typu 850, 100 gr. žitné mouky (volitelné), 1 kostka kvasnic, voda, sůl (obojí přiměřeně), 150 gr. sušených švestek, 100 gr.meruněk, 100 gr. fíků, 5 vlašských ořechů, 50 gramů rozinek, 150 gr. jablek, 100 gramů hrušek.

Ovocný chléb – Karolina Črešnar

Postup a pečení: Uhněteme těsto z mouk, kvasnic, vlažné vody a soli. Jakmile ho máte zadělané, Karolina doporučuje ho zvážit a cca příbližně stejné množství mixu ovoce následně zpracovává do těsta. Jablka a hrušky nakrájejte na kostičky a namočte je do vína. Zbytek sušeného ovoce namočte do rumu a nechte je naložené ideálně přes noc před přípravou těsta. Jakmile zakladní těsto vykyne, přidejte ovoce v daném poměru a opatrně těsto i s ovocem hněteme. Nechte odpočinout a jakmile těsto začne kynout, vytvořte bochník. Připravte si košík či formu na chleba, kterou vysypeme moukou a nechte v ní bochník znova kynout při pokojové teplotě (minimálně hodinu). Pečte v předehřáté troubě na cca 220°po dobu 55 až 60 minut.

Ovocný chléb – Karolina Črešnar

Pustili jste se do pečení? Přeji, ať se váš domácí slovinský chléb podaří a udělá radost vám i vašim blízkým. Pokud ano, budu ráda, když se o tyto recepty podělíte a nasdílíte i tento příspěvek dál.

Dobrou chuť

Vaše dovolenkářka


Děkuji přátelům z @Bestpresstory za zaslané tipy na recepty a zajímavosti ze Slovinska, díky kterým si můžeme připomenout chuť této kouzelné země i z domova.

Pokud čtete mé stránky, souhlasíte, že jste se seznámili s podmínky jejich použití a souhlasíte s využitím souborů cookie Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close